Ezeltje Leo

 

 

Home

Contact

Inhoud:

Inleiding

Leo

Huisvesting

Opvoeding

Vakantie

Feuilleton

Toekomst

Links

 

Huisvesting en verzorging

Dit is het stalletje van Leo. Hij kan er vrij in- en uitlopen. Het weiland is verdeeld in vier stukken. Het stalletje staat in het midden. Vanuit elk deel kan hij in zijn hokje komen. Gemak dient de mens. In de stal hangt een liksteen en een ruif voor hooi. Aan de buitenkant, aan een haak, een emmer water

 

Een ezel is een kuddedier. Het is dus niet zo goed dat hij alleen is. Er is gelukkig wel veel bedrijvigheid om hem heen. Ik ga elke dag met de honden naar hem toe. Enkele malen per week gaat hij mee naar het bos en maken we een flinke wandeling. Ik heb hem daarbij, net als de honden, aan een riem. Hij heeft een halster om zonder bit. Zolang hij niet gestoken wordt door een horzel of wesp gaat alles goed.
Vroeger had Leo een Toggenburger geit tot gezelschap. Ze hielden het gras op het  pad  mooi kort.

Verzorging

-    Zes maal per jaar komt de hoefsmid de hoefjes van Leo bijwerken. 

-    Hij moet geborsteld worden en nagekeken op luizen

-    Vier maal per jaar geef ik Leo een wormkuur

Problemen  

Het grootste probleem is de voeding. Ik ben doorlopend bezig hem "schraal" te houden. De wei waarin hij staat is onbemest, eigenlijk is het alleen maar onkruid. Elke dag krijgt hij een klein randje om af te grazen. 's Winters krijgt hij elke dag een paar wortels en een pluk hooi uit een natuurgebied waarin dus ook weinig eiwitten zitten. Een ezel benut zijn voedsel optimaal. Van oorsprong leeft hij in schrale gebieden. Te veel eiwitten, zoals in bemest weiland, veroorzaakt vetzucht met daaraan gekoppeld hoefbevangenheid.

Hoefproblemen

Januari 2003. Leo heeft hoefproblemen. Zijn hoefjes zijn brokkelig en er zit ruimte tussen de buitenrand. De hoefsmid zegt dat het veroorzaakt wordt door een bacterie. Ik krijg spul dat ik met warm water moet verdunnen. Dan komt de leuke opmerking van de hoefsmid:
Elke hoef moet een kwartier lang ondergedompeld worden in een emmertje of i.d.
Dat is gemakkelijk gezegd. Dacht je dat Leo 4 x een kwartier stil met zijn voet in een emmertje blijft staan. Ook al bind ik het aan zijn voet vast, hij denkt dat het een voetbal is en zwiept het emmertje gelijk een eind weg.

TIP
Uiteindelijk vind ik de oplossing: Ik verdeel het genezende water over mijn beide kaplaarzen. Met een sjorbandje trek ik de laars stijf om zijn been. Eerst de twee voorbenen een kwartier en daarna de beide achterbenen. De laarzen zijn blauw. Iedereen die het ziet ligt in een deuk maar het werkt perfekt. 

 

 

 

Ga verder ...