Ezeltje Leo

 

 

Home

Contact

Inhoud:

Inleiding

Leo

Huisvesting

Opvoeding

Vakantie

Feuilleton

Toekomst

Links

Hoofdstuk 15. VLEDDERVEEN

We lopen langs een buitenwijk van Stadskanaal. Hier passeren we een aantal drukke wegen. Ik vraag een mevrouw op de fiets of ik over het op de kaart staande voetpad zou kunnen. Ze raadt het me af. Mijn kaart kan ze niet lezen zonder bril, daarom plant ik haar mijn bril op de neus. Als ze wegfietst vergeten we beiden bijna dat ze mijn bril nog op heeft.

Wie moet ik nu geloven, de inwoonster van Stadskanaal of de kaart. Ik kijk eens naar de twee hoge bruggen en het drukke verkeer aan de overkant en besluit toch maar op de kaart af te gaan. Lukt het niet dan hoef ik niet ver terug. Wat ik nu al meerdere keren ervaren heb is dat degene die al jarenlang in een bepaalde streek wonen lang niet altijd ook de mooie weggetjes kennen. Dat komt, denk ik, omdat ze nooit op de kaart kijken. Het weggetje van de kaart is een prachtig fietspad dwars door een natuurgebied en het snijdt ook nog een bocht af. Ik vraag nooit meer de weg.

Na een brug over het kanaal voorbij Stadskanaal volg ik mooie stille weggetjes. Bij het passeren van een boerderij zie ik de jonge boer naar het woongedeelte rennen, op het raam kloppen, wenken en dan komt hij naar mij toe, gevolgd door moeder, kind en oma. Deze boer ziet direct dat het wagentje een oude melkbussen kar is. Ze zijn er erg enthousiast over.

Om half twee arriveer ik in een klein paradijsje. Het echtpaar wil juist vertrekken dus heb ik geluk dat ik zo vroeg ben anders had ik moeten wachten want de camping is alleen toegankelijk via een slagboom die op slot zit. Deze mensen hebben het huis met camping twee jaar geleden gekocht. Aangezien ze beiden werken maken ze geen reclame, de camping is meer voor de aardigheid en die vergunning is er nu eenmaal. Ik ben hier alleen. Door een hekje achter mijn tentje stap ik zo een natuurgebied in, het Vledderbos, met gemarkeerde wandelroute. Het lijkt wel of dit natuurgebied er alles aan wil doen om mij te lokken want juist op dit moment is een boer bezig de wandelpaden te maaien. Dit gebied bestaat uit jonge aanplant en staat niet op mijn verouderde kaart aangegeven. Er loopt een fietspad door naar Stadskanaal.

Na een paar uurtjes komt het echtpaar thuis. Mevrouw Lies komt bij me zitten met een fles witte wijn. Het blijkt dat zij opgegroeid is op een steenworp afstand van mijn ouderlijk huis in Amsterdam. We hebben dus genoeg gespreksstof. Lies herinnert zich meer van Amsterdam dan ik. Of het komt door mijn slechte geheugen of het komt omdat ik, sinds ik kan lezen, altijd met mijn neus in de boeken zit. Mijn moeder zei altijd: "Als jij zit te lezen kan de wereld vergaan en dan merk je er niets van". Tegen zessen breken we op en gaan elk voor onze maaltijd zorgen. Ik heb inmiddels vuurrode wangen van de wijn en als ik opsta (we zitten de hele tijd in het gras), wankel ik een beetje maar het voelt erg lekker aan.

Na het eten maak ik met Joep een wandeling door het Vledderbos en ga kijken bij de nieuwe rode fietsbrug over het Wildervanckkanaal, genaamd "De rode Loper". In het Vledderbos zijn verschillende meertjes waarbij een bordje staat "amfibieën leefgebied". Honden en mensen mogen er niet zwemmen. Omdat het zo warm is zondig ik voor Joep tegen dit verbod.

Je houdt het niet voor mogelijk, ik sta hier alleen op de camping maar ik ben schor van het praten. Een voor een komen zo'n beetje alle buren langs druppelen en allemaal willen ze het naadje van de kous weten. De Groningers kunnen praten als Brugman. Het is nu kwart over negen en ik ben nog niet aan lezen toegekomen.  

Het sanitair met de gebloemde fauteuils

Het sanitair op deze camping in Vledderveen (er is ook een Vledderveen in Drenthe) is ondergebracht in een Scandinavisch aandoend gebouwtje. Het bevat een keukentje, w.c. en douche en verder een gezellig zitje, bestaande uit een vierkante houten salontafel in de hoek en twee manou fauteuils met gebloemde kussens er tegenaan + een boekenplank met boeken. Als ik hier weer eens kom blijf ik wat langer want er is in de omgeving genoeg te beleven en 's avonds, om de buren te ontvluchten, genoeg te lezen.

Het is een windstille, zachte avond. Hoe zal het de komende dagen zijn? De voorspelling is regen.  

Ik pak de boel vroeg in want het ziet er dreigend uit in de lucht en ga dan nog een half uurtje in het kamertje zitten schrijven. Als campinggast krijg je een sleutel van het sanitairhuisje. Zou dat vanwege de nieuwsgierige buren zijn? Later vraag ik het. Het is niet vanwege de buren maar vanwege het natuurgebied. Met mooi weer zijn er veel dagjesmensen met name bij de waterpartijen. Er zijn mensen bij die het presteren zo de camping op te lopen om hun grote boodschap achter te laten, zelfs om een warme douche te nemen, vandaar dat elke kampeerder een sleutel krijgt. Het zou natuurlijk handig zijn als Staatsbosbeheer een openbaar toilet zou neerzetten dan krijg je ook geen viezigheid in de bosjes. Maar daar schijnen ze achter hun bureautjes nooit bij stil te staan. Bij Drachten, zwemstrand Smalle Ee, hebben ze eenvoudige toiletten, een gat in de grond zoals je veel in het buitenland op campings aantreft. Dit vergt een minimum aan schoonmaakwerkzaamheden en is toch hygiënisch.

Als ik heb afgerekend (de rol w.c. papier die ik gevraagd heb mag ik niet betalen) vraagt Lies of ik nog koffie wil voor ik wegga. Graag natuurlijk. Ik krijg koffie met appeltaart en slagroom want het is vaderdag vandaag. Ze hebben een prachtig huis. Lies laat me foto's zien hoe het was voordat Ton met zijn gouden handen aan de slag ging. Dit is wel een heel bewonderenswaardig resultaat. Wat ze in hun hoofd hebben maakt Ton gewoon. Hij heeft een heleboel plannen. Ik wil hier vast en zeker nog eens terug komen, alleen al om te zien wat voor moois hij dan weer gecreëerd heeft. Om 11 uur vertrek ik. De buren van gisteravond komen ook naar de weg om me uit te zwaaien. "Naar Sellingen moet u de andere kant op hoor", zegt de buurman. Dat weet ik, maar ik heb mijn plannen veranderd, ik ga naar Onstwedde.

 vervolg